Beste waterontharders, eerlijke review

Kalkaanslag in je douche en een kapot koffiezetautomaat hierdoor is een veel gehoorde klacht in de huishoudens. In het ergste geval kan bij hard water, dus een hoge Dh (Duitse hardheid) de huid irriteren en voor dof haar zorgen.

wateronthardersysteem-nl-logo

Als je een waterontharder installeert biedt dat uitkomst op alle vlakken. Maar zoals je misschien al gezien hebt zijn er veel soorten en maten te koop, dus waar moet je beginnen? Als je goed vergelijkt kun je veel geld besparen en dat is in de huidige tijd geen overbodige luxe. Hieronder een eerlijke review over wat de beste waterontharders zijn.

De voor- en nadelen van een waterontharder

Beginnend met de nadelen van een waterverzachter moet gezegd worden dat bij slecht onderhoud van het apparaat de waterkwaliteit kan verminderen en dat er mineralen zoals calcium en magnesium er vaak ook uit gefilterd worden. Verder zijn er geen nadelige gevolgen te bedenken om een waterontharder aan te schaffen.

Als je kijkt naar de voordelen dan kun je vaststellen dat je minder schoonmaakwerk hebt, minder energieverbruik doordat apparaten kalkvrij blijven, huishoudelijke apparatuur gaat langer mee, minder last van huidaandoeningen zoals eczeem na het douchen, minder verbruik van wasmiddelen.

Hoe kies je de beste waterontharder?

Er zijn vier vragen die je jezelf moet stellen om de beste waterontharder voor jou te vinden. Begin met de vraag welk type je wilt aanschaffen.

Welk budget heb je?

Werk je met een klein budget dan kun je kiezen voor een magnetische ontharder en je kunt eerst zien of dit voldoende is binnen jouw huishouden. Heb je meer geld te besteden of wil je om welke reden dan ook geen magnetische ontharder, kijk dan of je een product aan wil schaffen met of zonder zout.

Welke capaciteit heb je nodig?

De tweede stap is dat je bepaald welke capaciteit je nodig hebt om het water te ontharden. De capaciteit zegt iets over de tijd dat het apparaat zijn werking kan doen zonder ‘vol’ te raken. Een gemiddelde regel is dat er voor een gemiddeld huishouden van 2 volwassen en 2 kinderen er ongeveer 12 liter capaciteit nodig is. Gemiddeld genomen is er dan een intervaltijd van zes dagen bij 150kuub water op jaarbasis.

Elektrische of mechanische waterverzachter?

Als je de capaciteit hebt bepaald is de volgende vraag of je een elektrische of mechanische enkele of dubbele cilinder waterontharder wilt aanschaffen. Een mechanisch model met een enkele cilinder gaat zichzelf reinigen op basis van het volume dat het water over heeft na het ontharden of op vaste tijdstippen. Als het volume te groot wordt dan wordt er te weinig kalk uit het water gehaald en moet hij dus gereinigd worden. Dit noemen ze ook wel ‘regenereren’. De andere optie is dat hij op vaste tijdstippen zichzelf reinigt. De elektronische waterverzachter kijkt naar jouw piekmomenten. De dubbele cilinders geven bij beide vrijwel dezelfde resultaten al zijn mechanische dan goedkoper in onderhoud en aanschaf.

Enkele of dubbele cilinder?

De harscilinder die nodig is om de kalk te neutraliseren kan zowel in als buiten het apparaat worden geplaatst. Daarom moet je een keuze maken tussen een compact model of een duo model. Het grootste voordeel van een dubbele cilinder is dat ook al is hij aan het regenereren je nog steeds water kunt gebruiken. Het gaat in deze keuze dus om comfort. Daarbij moet je rekening houden waar je de waterverzachter wilt plaatsen en of daar ruimte is voor een los compartiment of dat je een compacte kwijt wil in bijvoorbeeld een kast.

Top 3 beste waterontharders

Als je de keuze maakt om een waterontharder te gaan aanschaffen, dan zal je zien dat er veel keuzes zijn zoals hierboven. Je hebt je wensen op een rij maar dan nog weet je niet wat de beste keuze is aan de hand van onderzoek. Daarom staan hieronder de top 3 beste waterontharders opgesomd.

  1. Waterontharder All-in-one XL

Deze magnetische waterontharder heeft een schappelijke prijs en is qua formaat relatief klein. Door de eenvoudige montage ben je binnen enkele minuten verlost van je kalkproblemen in de leidingen.

  • AMFA4000

Deze Zwitserse waterontharder zorgt ervoor dat kalk op een milieuvriendelijke manier wordt afgebroken en door het magnetische veld wordt voorkomen dat het kalk alsnog in je leidingen kan aanslaan. De capaciteit is niet al te groot van dit product, maar het kleine formaat en de combinatie van tijd en volume gestuurd maken het de aankoop waard.

  • OneFlow ontharder

Dit model ontharder is geschikt voor een huishouden tot vier personen en werkt met de TAC Technologie, waarbij de kalk in het leidingwater wordt geneutraliseerd. Hierbij worden belangrijke mineralen zoals calcium en magnesium wel behouden. Het enige nadeel is dat de aanschaf van nieuwe filters vrij duur zijn in verhouding, maar dit product geeft je wel 99% kalkvrij water uit de kraan.

Eigenlijk kan gezegd worden dat in Nederland het water in de waterleidingen al redelijk zacht zijn, maar dat je water extra ontharden voordelen heeft.

De ontharders met een filter vergen het minste onderhoud maar zijn wel duurder in aanschaf. Maar hoe dan ook heb je minder schoonmaakwerk, verminderd het je gebruik in wasverzachter en smaakt jouw kop koffie of thee veel lekkerder doordat de kalk door de waterontharder eruit is gefilterd.