Wat is regeneratiezout?
Zout voor de waterontharder heb je in verschillende vormen en maten: zoutkorrels, zouttabletten en zoutblokken. Vaak wordt er alleen onderscheid gemaakt in kristallen, tabletten en zoutblokken. Het is afhankelijk van de waterontharder welk type zout je gebruikt.
Het productieproces van de verschillende zoutvormen is anders. Regeneratiezout kan worden gewonnen uit rotszout of ingedampt zout dat wordt gewonnen uit de ondergrondse mijnen of zeewater.
Maar zout is toch zout? Je zou dit inderdaad denken. Toch is regeneratiezout niet helemaal hetzelfde dan keukenzout. Het verschil zit in de kwaliteit van het zout. Hoe hoger de kwaliteit, des te puurder het zout. Er zijn verschillende kwaliteiten onthardingszout op de markt. Het goedkoopste regeneratiezout hoeft niet meteen het beste zout te zijn.
Puur regeneratiezout is essentieel om vroegtijdige slijtage aan jouw waterontharder te voorkomen.
Stel, je zou gewoon keukenzout gebruiken voor jouw waterontharder. Grote kans dat er vroegtijdig een defect ontstaat. Dit komt omdat de kwaliteit van normaal keukenzout niet voldoet aan datgene dat jouw waterontharder nodig heeft. Keukenzout is prima voor consumptie. Wordt keukenzout echter gebruikt in een waterontharder dan heeft dit grote gevolgen.
Keukenzout klontert meer samen en brengt schade aan jouw dure waterontharder. Dat is nu niet wat je wilt.
Is regeneratiezout hetzelfde als onthardingszout?
Het antwoord is nee. Onthardingszout en regeneratiezout zijn niet hetzelfde. Onthardingszout wordt gebruikt in het ontkalken van een vaatwasmachine. Als jouw vaatwasser de vaat schoonspoelt dan gebeurt dit rechtstreeks met water.
Onthardingszout is hier een prima middel voor omdat dit type zout optimaal werkt bij stromend water.
Een waterontkalker werkt anders dan een vaatwasmachine. Bij de eerste waterontharders werd vaak wel onthardingszout gebruikt. Met als gevolg dat het drinkwater zoutig kon smaken. Het is echter niet fijn om continu een zoute smaak aan je drinkwater te hebben.
Daarom gebruiken de waterontharders tegenwoordig regeneratiezout. Een groot verschil is dat regeneratiezout nooit in het kraanwater terecht komt. Je proeft wel de zachtere smaak van het ontharde water maar gelukkig zonder zoute bijsmaak.
Hoe werkt regeneratiezout?
Elke waterontharder heeft een reservoir dat is gevuld met harsbolletjes. De harsbolletjes pakken de kalk- en magnesiumdeeltjes vast van het water dat langs stroomt.
Als de harsbolletjes verzadigd zijn dan worden deze harsbolletjes gespoeld met het regeneratiezout. Dit kan zijn op basis van volumedruk. Als de volume van het water in het reservoir zijn maximum heeft bereikt dan wordt het water gespoeld met regeneratiezout.
Het is eveneens mogelijk dat de regeneratie tijd gestuurd is. Bij een mechanische waterontharder zijn dit vast ingestelde tijdstippen. Je kunt de tijden zelf instellen bij een elektronische waterontharder.
Voor welk type waterontharder je kiest. Het spoelen van de harsbolletjes met zout zorgt ervoor dat de kalk- en magnesiumdeeltjes uit jouw water worden gehaald. Met als resultaat dat je onthard water hebt. Zeg maar dag tegen die vervelende kalkaanslag.
Wat gebeurt er met de kalkdeeltjes na het spoelen van de harsbolletjes met zout?
De harsbolletjes moeten op een bepaald moment worden gespoeld met regeneratiezout. Dit gebeurt als de harsbolletjes verzadigd zijn met de kalkdeeltjes. Zijn ze verzadigd? Dan kunnen de harsbolletjes geen nieuwe calcium- en magnesiumdeeltjes opnemen.
Daarom is het spoelen met regeneratiezout zo belangrijk. Het spoelwater wordt afgevoerd richting het riool. Het regeneratiezout komt zodoende alleen maar in aanraking met afvalwater.
Is het water afgevoerd? Dan kunnen de harsbolletjes zich klaarmaken om de volgende kalkdeeltjes tegen te houden. Zodoende wordt er keer op keer door de waterontkalker ervoor gezorgd dat jouw water wordt onthard. Het enige dat jij moet doen is de waterontharder van zout voorzien.
Heeft het regeneratiezout een kwaliteitskeurmerk?
Het zout voor de waterontharder moet evenals andere producten voldoen aan een kwaliteitskeurmerk. Zo weet jij in elk geval dat je het juiste zout voor je waterontharder koopt.
Regeneratiezout moet voldoen aan de EN973 of NEN973-norm. De zuiverheid van het zout ligt tussen de 98,5% en 99,9%. Met deze norm wordt de kwaliteit van het regeneratiezout geborgd. Laat je altijd goed voorlichten door een professional als je twijfelt welk zout van goede kwaliteit is.
Welk type zout is het beste voor mijn waterontharder?
Het is altijd goed om eerst de handleiding door te lezen van de waterontharder die je hebt gekocht. In de handleiding staat vaak welk type zout (kristallen, tabletten, korrels of blokken) geschikt is voor de waterontharder.
In veel huishoudens wordt de voorkeur gegeven aan het gebruik van ingedampt zout. Dit wordt in tabletvorm verkocht. Ingedampt zout heeft een hoge kwaliteit en is één van de meest zuiverste zoutsoorten. Dit zout wordt gewonnen uit ondergrondse mijnen. Het wordt ingedampt zout genoemd omdat het na winning grondig moet worden bewerkt.
Zout dat uit ondergrondse mijnen komt bevat veel vocht. Het indampen gebeurt via het gebruik van natuurlijk zonlicht of door het koken van het vocht. Het overgebleven zout heeft een hoog kwaliteitsgehalte van tot wel 99,9%.
Tegenwoordig wordt ingedampt zout ook in zoutblokken verkocht. Met zoutblokken hoef je minder vaak het zout in je waterontharder te vervangen.
Rotszout bestaat uit grove korrels. In tegenstelling tot ingedampt zout is dit product bijna helemaal onbewerkt. Een pluspunt van rotszout is dat het zeer effectief werkt als regeneratiezout. Een nadeel is dat dit zout ook onzuiverheden bevat. Hierdoor moet je jouw waterontharder vaker reinigen.
Zeezout is in korrels of kristallen verkrijgbaar. Het zout wordt gewonnen doordat het water wordt verdampt met hulp van natuurlijk zonlicht. Dit zout is zuiverder dan rotszout.
Is er een prijsverschil in zout?
Het prijsverschil heeft met het bewerkingsproces en de kwaliteit van het zout te maken. Zo kost het verkrijgen van het zout uit de ondergrondse mijnen meer moeite dan het winnen van rotszout. Het heet niets voor niets ingedampt zout. Dit heeft een hogere prijs tot gevolg aangezien de zuiverheid van ingedampt zout hoger is dan rots- of zeezout.
Bij het kiezen van een waterontharder is het aan te raden welke type zout je moet gebruiken. Kies een waterontharder niet alleen op basis van budget. Een goedkopere waterontharder hoeft niet voordeliger te zijn als je vervolgens zout moet aanschaffen die jou op kosten jaagt. Laat je daarom altijd goed voorlichten.