Soorten waterontharders

Er bestaan twee soorten besturingssystemen voor waterontharders:

  1. de mechanische waterontharder (hydraulisch) dat werkt zonder elektriciteit.
  2. de elektronische waterontharder dat werkt op stroom.

Hoe werkt een mechanische waterontharder?

Een mechanische waterontharder werkt op basis van waterdruk. De regeneratie van de waterontharder gebeurt als er een bepaalde hoeveelheid water is verbruikt of een tijd is verstreken. Een slim mechanisme in de waterontharder geeft dan aan dat het reinigingsproces moet worden gestart.

Daarom wordt het besturingssysteem van een mechanische waterontharder aangeduid als een volume gestuurd (waterdruk) of tijd gestuurd (op vaste tijden) systeem. Dit is natuurlijk afhankelijk van het type waterontharder.

De meeste mechanische waterontharders bevatten vaak twee cilinders die elkaar afwisselen tijdens het regeneratieproces. Doordat er bij deze waterontharder geen stroom wordt gebruikt ben je niet afhankelijk van elektra. Heb je een stabiel waterverbruik? Dan is de waterontharder met mechanische werking wellicht iets voor jou.

Hoe is de mechanische waterontharder ontstaan?

De waterontharder bestaat sinds het begin van de 20e eeuw. Toen werden de waterontharders op verschillende plekken in het huis geïnstalleerd  zoals kelders, bijkeukens en zelfs in kruipruimtes.

In deze ruimtes was vaak geen stopcontact of stroom aanwezig. Een mechanische waterontharder was de perfecte oplossing. Deze waterontharder gebruikt namelijk helemaal geen elektriciteit. Lekker makkelijk!

Vandaag de dag wordt de mechanische waterontharder nog steeds gebruikt. Tegenwoordig worden ze op een centralere plek geïnstalleerd zoals in de meterkast.

Woon je echter in een oud huis met verouderde elektrische bedrading? Grote kans dat je dan niet overal stopcontacten hebt. De mechanische waterontharder is dan zeker de juiste koop. De mechanische waterontharder is in principe overal plaatsbaar.

Voordelen van een mechanische waterontharder

Eem mechanische waterontharder bestaat al heel lang. Natuurlijk heeft de ontwikkeling bij dit type waterontharder niet stil gestaan. Er zijn in de loop van de tijd verschillende mechanische waterontharders op de markt gekomen.

Deze waterontharder heeft absoluut voordelen:

  • je verbruikt geen elektra. Met als gevolg: een lagere stroomrekening. Bijkomend voordeel is dat je geen last hebt van mogelijke stroomstoringen. Zo hoef jij je tijdens de eventuele uitval van het elektriciteitsnetwerk geen zorgen te maken. Jouw water wordt gewoon ontkalkt.
  • het apparaat is makkelijk plaatsbaar. Je hoeft geen rekening te houden met stopcontacten.

  • mechanische waterontharders zijn goedkoper omdat ze geen dure elektrische onderdelen bevatten.

  • je draagt je steentje bij aan een beter milieu omdat je geen stroom verbruikt.

  • kosten voor het onderhoud zijn lager omdat de mechanische water ontharder uit duurzame onderdelen bestaat.

Nadelen van een mechanische waterontharder

  • In mechanische waterontharders kunnen meestal alleen zoutblokken worden geplaatst. Zoutblokken zijn duurder dan zoutkristallen, zouttabletten of zoutkorrels.
  • De stroomloze waterontharder verbruikt meer zout dan een elektronische waterontharder omdat er op bepaalde tijden wordt gespoeld. Dit geldt overigens alleen voor de mechanische waterontharder dat op tijd is gestuurd.

  • Mechanische waterontharders beschikken over een spoelmechanisme. Dit mechanisme is eerder vatbaar voor slijtage dan de elektronische componenten. In vergelijking tot een elektronische waterontharder moet een mechanische waterontharder vaker onderhouden worden. Dit brengt extra kosten met zich mee.

  • Je hebt geen inzicht in datagegevens omdat de elektronica ontbreekt.
  • Het regeneratieproces vindt plaats op vaste tijdstippen. Je kunt dit niet zelf aanpassen. Dit geldt overigens niet voor de mechanische waterontharder dat volume gestuurd is geprogrammeerd. Hier vindt de regeneratie plaats op basis van volume.
  • Kijk op de volgende pagina voor verschillende merken – leveranciers mechanische ontharders

Hoe werkt een elektronische waterontharder?

Uiteraard werkt deze waterontharder wél op elektra. De elektronische waterontharders van vandaag hebben veel elektronische onderdelen die het voor de gebruiker alleen maar makkelijker maken. Het dataverbruik is bijvoorbeeld van een beeldscherm af te lezen.

Er is nagedacht over een uitgebreid elektronisch systeem. Zo werkt deze waterontharder met een kalendersysteem. In tegenstelling tot de mechanische waterontharder kun je de tijden van spoelen zelf instellen. Heel makkelijk voor als je op vakantie gaat want dan verbruik je geen onnodig water.

Het besturingssysteem registreert zelf het waterverbruik. Een printplaat met daaraan gekoppeld een microprocessor registreert het waterverbruik.

Je krijgt daarnaast een melding wanneer het zout moet worden bijgevuld. Handig toch? De elektronische waterontharder maakt het gebruik efficiënt en lekker simpel. Wie wil dit nu niet!

Welke voordelen heeft een elektronische waterontharder?

  • Door een handige timer kun je zelf instellen wanneer de waterontharder de harskorrels met zout moet regeneren.
  • De waterontharder beschikt over een slim elektronisch geheugen. Je verspilt bijvoorbeeld geen zout. Daardoor is de waterontharder zuiniger in gebruik.

  • De elektronische waterontharders beschikken vaak over meer volume. Dat betekent dat je minder vaak zout hoeft bij te vullen.

  • Ín plaats van zoutblokken worden voornamelijk tabletten gebruikt. Dat is fijn, want zouttabletten zijn een stuk goedkoper.

  • Het apparaat is van alle elektronische gemakken voorzien. Hierdoor is de elektronische waterontharder eenvoudig in gebruik.

Wat zijn de nadelen van een elektronische waterontharder?

  • De elektronische waterontharder is afhankelijk van stroom. Bij een onverhoedse stroomstoring wordt jouw water dus niet onthard en moet je alle instellingen opnieuw instellen.

  • Je betaalt voor de stroom, dus je energierekening is hoger.

  • De aanschaf van de elektronische waterontharder is duurder dan de mechanische waterontharder. Kosten variëren van €1000,- tot €3000-.

  • De elektronica op de waterontharder kan zorgen voor defecten. Dit is niet alleen ongemakkelijk maar brengt vaak extra kosten met zich mee.

  • Elektronische waterontharders zijn vaak groter van formaat. Hiervoor is voldoende ruimte nodig op de plek waar je het apparaat wenst neer te stellen.
  • Kijk op de volgende pagina voor verschillende merken – leveranciers elektronische ontharders

Hoe zit het met onderhoud?

Het maakt niet uit of je een mechanische of elektronische waterontharder koopt. Elk apparaat is gebaat bij goed onderhoud. Het is raadzaam om het apparaat zeker elke twee jaar te laten keuren. In veel huishoudens wordt de waterontharder jaarlijks gekeurd.

Ben je niet goed in afspraken onthouden? Dat is geen probleem als je een onderhoudsbeurt hebt afgesloten. Je wordt op tijd aan de onderhoudsbeurt herinnert door de installateur.

Welke waterontharder is makkelijk in gebruik?

De mechanische en elektronische waterontharder zijn beide eenvoudig in gebruik. De mechanische waterontharder ontleent zijn eenvoud omdat er geen ingewikkelde elektronica aan ten pas komt.

De elektronische waterontharder is juist wel voorzien van technologie. Je kunt bijvoorbeeld het waterverbruik aflezen. Daarnaast is een elektronische waterontharder intelligent. Je kunt de tijdstippen van regeneratie zelf bepalen. Al deze technologische snufjes leveren eveneens gebruiksgemak op.

Welke waterontharder is dan het beste? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Jij beslist, weet je nog?