Wat kost een waterontharder

Waterontharders worden binnen de Nederlandse huishoudens steeds populairder en de prijzen lopen enorm uit een.

De voordelen van een waterverzachter zijn groot, we hebben namelijk minder tijd nodig om kalkaanslag te verwijderen op bijvoorbeeld tegels, huishoudelijke apparaten zoals koffiezetmachines en waterkokers gaan langer mee, maar ook mensen met eczeem kunnen een vermindering van hun huidirritatie krijgen met zacht water.

Maar wat kost een waterontharder eigenlijk en waarom zou je er een aanschaffen?

Er zit verschil in prijs op basis van type

De allereerste factor die een belangrijke rol speelt bij het aanschaffen van een waterontharder is het type dat je aan wilt schaffen. Er zijn magnetische, mechanische en elektrische uitvoeringen te koop. Hieronder worden de drie groepen besproken.

Magnetische waterontharders

De magnetische waterontharders worden geplaatst op de leidingen bij de kraan. Dit type haalt het kalk niet feitelijk uit het water, maar veranderd de structuur en de kristallen waardoor de kalk uit de kraan spoelt en zich niet kan hechten aan de leidingen. De kosten voor een magnetische waterontharder zit ongeveer tussen de 50euro en 100euro en is de goedkoopste oplossing als je kalkaanslag in je leidingen wilt voorkomen. Doordat dit type de structuur veranderd heeft het niet de voordelen die zacht water zonder kalk heeft.

Mechanische waterontharder

Als het water een bepaald volume behaald dan betekent dat dat er meer kalk in het water zit dan zou moeten. Op dat moment weet de mechanische ontharder die volume gestuurd is dat hij zichzelf moet reinigen, dit wordt ook wel regenereren genoemd. Omdat dit type werkt op basis van de waterdruk, bespaar je op elektrakosten maar verbruikt over het algemeen wel meer zout dan een elektronische waterontharders.

Dit type is duurder dan magnetische waterontharders omdat het een hele installatie betreft, maar is in verhouding dan de elektrische ontharder die hierna wordt besproken.

Elektronische waterontharder

De elektronisch gestuurde waterontharder kan op verschillende manieren werken. Je kunt bijvoorbeeld een tijdprogramma instellen, maar ook een combinatie met het watervolume. Hierdoor bespaar je tijd en zout doordat je onnodig spoelen voorkomt en is op basis daarvan weer goedkoper in gebruik dan een mechanische uitvoering.

Het volume van de waterontharder bepaald ook de prijs

Afhankelijk van het volume dat de ontharder kan verwerken, is de prijs ook hoger of lager. Bij een huishouden dat relatief weinig water verbruikt, is een kleinere capaciteit genoeg terwijl bij een vier persoonshuishouden er een grotere capaciteit nodig is.

Tijdens het regenereren van de waterverzachter kun je namelijk geen water pakken. Als je een te klein volume hebt voor jouw huishouden, dan heb je dus regelmatig geen water omdat het filter zichzelf aan het reinigen is met zout. Dat is niet comfortabel en kan zelfs irritatie opwekken waaruit spijt van de aankoop kan ontstaan. Om die reden is het belangrijk om het juiste volume te kiezen voor je waterontharder en daarbij de prijs af te wegen met het benodigde comfort.

Gemiddelde prijs voor een waterverzachter in 2022

Doordat er verschillende factoren zijn die de prijs maken, lopen de prijzen van de waterverzachters tussen de 750euro en de 2500euro. Eigenlijk begint een eenvoudig en klein instapmodel bij zo’n 750euro exclusief installatie en als je een gemiddeld apparaat wilt voor drie personen dan kom je al snel richting de 1050euro uit.

Als je uit gaat van de prijzen inclusief montage dan is een waterontharder met zoutvat van een klein formaat ongeveer 1100euro en voor een groter vat voor een meerpersoonshuishouden ga je richting de 1300euro.

Onderhoud waterontharder kost ook geld

Een waterontharder heeft ook een onderhoudsbeurt nodig, het liefst jaarlijks maar in ieder geval eenmaal per twee kalenderjaren. Vaak zetten bedrijven scherpe prijzen neer voor de waterontharders en verdienen zij aan de servicecontracten en zout navulling.

Tijdens het onderhoud wordt het apparaat schoon gemaakt, ontsmet, aangekoekt zout verwijderd, defecte onderdelen vervangen en zo nodig opnieuw afgesteld. Een gemiddelde onderhoudsbeurt kost al snel 85euro, maar dit bespaar je ook weer met de langere levensduur van je huishoudelijke apparaten en de tijd besparen van het schoonmaken van kalkaanslag.

Los van het onderhoud moet ook tweemaal per jaar het zout worden bijgevuld omdat door de regeneratie dit door de afvoer wordt weggespoeld. Als er niet genoeg zout beschikbaar is voor het schoonmaken, dan wordt het kalk niet goed opgelost en kan zowel in jouw waterontharder als in de leidingen en apparaten opnieuw kalkaanslag vormen.

Uiteraard is het een grote investering om een waterverzachter aan te schaffen en zijn het redelijke kosten, maar als je kijkt op langer termijn en naar de voordelen is het voor het gemiddelde huishouden het zeker waard. Het bespaart je schoonmaaktijd, je huishoudelijke apparaten gaan langer mee, het vermindert irritaties van eczeem, het water smaakt lekkerder en je hebt minder wasmiddel nodig.