Water belangrijk voor de gezondheid?

Waarom water zeer belangrijk is voor jouw gezondheid

Water is de basis van al het leven op aarde. Uit nieuw onderzoek van Nature Geoscience blijkt zelfs dat de aarde 3.2 miljard jaar geleden compleet bedekt was met water. Met het ontstaan van continenten kwam daar verandering in. Toch is nog steeds 70 procent van onze aarde bedekt met water. En het menselijk lichaam bestaat ook voor 65 procent uit water. Je kunt je dan ook voorstellen dat deze stof zeer belangrijk is voor jouw gezondheid. Hoe zit dit precies? In dit artikel geven we graag antwoord op deze vraag.

Waarom is het zo belangrijk om voldoende water te drinken?
Het is voor een mens onmogelijk om te overleven zonder water. Bij koude temperaturen kun je 5 tot 6 dagen zonder vloeistof, maar bij warmere temperaturen is de kans op snelle uitdroging veel groter. Al na twee dagen kun je last krijgen van symptomen als verwardheid, lusteloosheid en een snelle en onregelmatige hartslag. Hoe langer een mens geen water drinkt, hoe groter de kans op nierfalen, flauwvallen en uiteindelijk zelfs coma en de dood. Gelukkig is de watervoorziening in een land als Nederland uitstekend en hoef je je nergens zorgen over te maken. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 1 tot 1.5 liter te drinken. Dit komt neer op 5 tot 6 grote glazen per dag. Naast water tellen ook dranken als koffie, thee en vruchtensappen mee.

Water: een van de bouwstenen van jouw lichaam
Voldoende water drinken is belangrijk voor je gezondheid omdat het de zintuigen en alle organen binnen je lijf goed laat functioneren. Vocht is een van de bouwstenen van je lichaam en heeft een breed takenpakket. Zo lost het voedingsstoffen op waardoor ze in je darmen kunnen worden opgenomen. Daarnaast zet het voedsel om in energie, waardoor jij je fit en gezond voelt. Ook speelt H20 een essentiële rol bij het regelen van jouw lichaamstemperatuur en het transport van voedings- en afvalstoffen in jouw bloed. En dit is slechts een kleine greep uit de vele functies van water, want het doet ook nog het volgende:

  • Het verbetert de werking van jouw organen: Eerder in dit artikel schreven we al dat een groot deel van het menselijk lichaam uit water bestaat. Een deel daarvan zit in het bloed en een ander gedeelte komt bij de organen terecht. Door voldoende water te drinken blijven de nieren, het hart en andere belangrijke organen optimaal werken. De nieren regelen de hoeveelheid vocht die nodig is om het lichaam te laten functioneren. Te weinig water kan onder andere kan nierstenen en spiersamentrekkingen uitlokken.
  • Het houdt de bloedsomloop op peil: Een gebrek aan water maakt het bloed dikker, met een hogere polsslag als gevolg.
  • Het zorgt voor een betere huid: Door veel water te drinken verdwijnen gifstoffen die tot ontstekingen kunnen leiden uit jouw lichaam. Dit verkleint de kans op puistjes en andere huidaandoeningen aanzienlijk.
  • Het maakt je alerter: Na het opstaan kun je dag het beste beginnen met een of twee glazen water. Hydratatie voorkomt uitdroging en vermoeidheid. Je voelt je door voldoende water te drinken dus fitter en alerter.
  • Het vermindert hoofdpijn en duizeligheid: Uitdroging zorgt soms voor hoofdpijn en duizeligheid. Misschien ervaar je deze klachten wel eens na het opstaan. Dit kan worden veroorzaakt door zweten tijdens het slapen, waardoor je uitdroogt. Zodoende raden we aan om een glaasje water neer te zetten op je nachtkastje. Wedden dat je voortaan ’s ochtends vol energie aan de dag begint?
  • Het vermindert jouw hongergevoel: Bijzonder genoeg ervaar je door het drinken van water minder hongergevoel. Daardoor eet je minder snacks en tussendoortjes. Voor wie graag wil afvallen is veel water drinken dus een heel goed idee.

Welk effect heeft voldoende water drinken op de hersenen?
Laten we eens dieper ingaan op het belang van water binnen een gezonde leefstijl. Het is zeer belangrijk om zuiver water te drinken. Het vormt een onderdeel van alle lichaamsvloeistoffen, waaronder de spijsvertering en de urine. Tevens zorgt het voor voldoende zuurstof en een gezond gebit. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het effect van water op het functioneren van de hersenen. Wist je dat het brein voor 75 procent uit water bestaat? H20, het scheikundige symbool voor water, is als het ware een regulator voor alle taken die jouw hersenen uitvoeren. Het zorgt namelijk voor de energieoverdracht naar elke cel in de hersenen.

Waarom is water drinken voor de maaltijd een goed idee?
Uitdroging kan leiden tot een lage bloeddruk. Het gevolg daarvan is een verminderde zuurstoftoevoer naar de hersenen, dat zich vaak uit in duizeligheid en hoofdpijn. Om dit te voorkomen moet je dagelijks een paar glazen water drinken. We raden aan om voordat je gaat eten een glaasje water te drinken. Dit zorgt voor een betere spijsvertering én minder hongergevoel, waardoor je minder eet.

Water en speeksel
Ieder mens heeft speeksel in de mond. Deze vloeistof wordt aangemaakt door de speekselklieren en bestaat voor 95 procent uit water. Het stelt mensen in staat om te eten terwijl de lippen, neus en neusgaten nat blijven. Dit vermijdt schade en wrijving. Daarnaast houdt het drinken van vocht de keel soepel. En tot slot is voldoende water drinken goed voor de mondgezondheid. Het zorgt in tegenstelling tot zoete drankjes namelijk niet voor tandbederf en andere gebitsproblemen.

Water en de spijsvertering
Laten we eens verder duiken in de werking van de spijsvertering. Om mineralen en andere voedingsstoffen op te nemen, is de absorptie afhankelijk van enzymen die zich in het speeksel bevinden. Die moeten zorgen voor een goede spijsvertering zodat het lichaam voldoende mineralen en voedingsstoffen op kan nemen. Tenslotte is water noodzakelijk voor de darmflora. Het zorgt er voor dat vezels goed worden opgenomen en dat de ontlasting soepel en goed gevormd is. 

Waarom zuiver drinkwater zo belangrijk is voor het lichamelijk welzijn
We begrijpen allemaal dat water belangrijk is voor mens en milieu. Drinkwater moet schoon en vrij van schadelijke stoffen zijn om te voorkomen dat mensen getroffen worden door allerlei ziektes. Ontwikkelingslanden hebben helaas vaak te maken met onzuiver drinkwater, waardoor ziektes als cholera, tyfus en dysenterie ontstaan. Ze staan bekend als Water-Sanitatie-Hygiëne (WASH) gerelateerde ziektes en ontstaan niet alleen door onzuiver drinkwater, maar ook door een gebrek aan veilige wc’s en het ontbreken van hygiënische omstandigheden.

Conclusie: Waarom is water drinken zo goed voor de gezondheid?
Heb je tijdens het lezen van dit artikel een glas water gedronken? Heel verstandig! Hopelijk hebben we het belang van voldoende water drinken inmiddels duidelijk. Het menselijk lichaam kan simpelweg niet zonder. Zonder voldoende vocht functioneren organen als de nieren en de hersenen niet naar behoren. Gelukkig komt er in Nederland altijd voldoende schoon water uit de kraan, maar dat is helaas lang niet altijd zo. Wat dat betreft is er nog veel werk aan de winkel. Ook qua voorlichting over water is er nog het een en ander te verbeteren. Vertel dus vooral aan anderen over het effect van deze vloeistof en hoeveel gezonder jij je voelt nu je 1.5  tot 2 liter water per dag drinkt.