Water ontkalken met magneet

Hoe goed is de magnetische waterontkalker?

Een waterontharder of waterontkalker verwijdert het calcium en het magnesium uit het water.
Zodoende wordt kalkaanslag tegen gegaan. Des te meer voordelen voor jou.

Er bestaan veel verschillende waterontharders. Hiervan is de magnetische waterontkalker er één van. Wellicht is dit wel één van de meest besproken type waterontkalker.

Een magnetische waterontharder, de zogeheten kalkmagneet of anti-kalk magneet, pakt kalkaanslag nét iets anders aan. Maar hoe werkt deze magnetische werking precies?

Hoe werkt een magnetische waterontkalker als antikalksysteem?

Een waterontharder met een magnetische werking bevestig je op de waterleiding. Dit is in tegenstelling tot de waterontharders met een filter of zout. De magnetische waterontharder is daarom eenvoudiger in gebruik. Het past nagenoeg op elk type leiding zoals koper en metaal.

Kalkmagneten zijn, net als alle andere waterontharders, bedoeld om kalkaanslag te voorkomen. Een magnetische waterontharder vermindert echter de hardheid van het water niet terwijl sommige leveranciers dit wel beweren.

Feitelijk zorgt het ontkalken van water met een magneet er simpelweg voor dat de kalkdeeltjes dat door de leidingen stromen letterlijk blijven zweven in het water.

Een waterontharder met magnetische werking voorziet de kalkdeeltjes van een negatieve lading. De magneet heeft zelf ook een negatieve lading. Hierdoor kunnen de kalkdeeltjes zich niet meer hechten in de leidingen.

Zodoende krijgen de kalkdeeltjes geen schijn van kans om zich om te zetten in kalkaanslag. In plaats daarvan vormen deze kalkdeeltjes een poederachtige vorm. Dit is veel makkelijker schoonmaken. Je hebt dus niet te maken met een hardnekkige kalkaanslag.

Zijn er verschillende soorten van magnetische waterontharders?

Er zijn twee soorten waterontharders met een magnetische werking. Naast de bekende kalkmagneet zijn er ook aanbieders van elektronische kalkmagneten. Laatstgenoemde magneet zet je tussen de leiding en werkt op basis van elektronische impulsen. De aanbieder Aguavibes (www.aguavibes.com) beweert zelfs dat dit de technologie van de toekomst is.

Eerlijk is eerlijk, er zijn nog niet veel marktaanbieders van magnetische waterontharders die op basis van de PIA-tecnologie (Pulse Ion Activation) werken. Enkele aanbieders worden hieraanbieders magneetontkalkers” toegelicht.

Welke voordelen heeft het ontkalken van water met een magneet?

Zoveel mensen, zoveel meningen. Dit geldt dus ook als je van plan bent om een magnetische waterontharder aan te schaffen. Een kalkmagneet heeft absoluut een groot aantal voordelen:

  • de magnetische waterontharder is makkelijk te bevestigen.

Er hoeft geen ingewikkelde installatie aan ten pas te komen omdat je de waterontharder met magnetische werking in een handomdraai zelf op de leiding kan bevestigen. De kalkmagneet straalt in alle opzichten eenvoud uit. Overigens moet de elektronische magneet wel worden geïnstalleerd. Het schijnt niet zo moeilijk te zijn voor de doorgewinterde klusser. Anders is er altijd een professional die kan helpen.

  • de magneet zorgt ervoor dat kalkaanslag verleden tijd is.

Dit is gedeeltelijk absoluut waar. De kalkdeeltjes hebben geen kans om zich te hechten in de leidingen. De kalk verdwijnt echter niet uit het water. Het komt nog steeds uit de kraan maar verandert in een residu dat wel makkelijk weg te poetsen is. Kalkaanslag wordt dus voorkomen maar je moet nog wel met regelmaat schoon maken.

  • magnetische waterontharders zijn niet duur

Een groot voordeel is dat je veel goedkoper uit bent als je kiest voor een magnetische waterontharder. Voor onder de €100,- kun je al een waterontharder met magnetische werking kopen. Doe wel goed onderzoek. De goedkoopste hoeft niet altijd de beste te zijn.

Wat zijn de nadelen van een magnetische waterontkalker?

Het is goed om te weten dat de magnetische werking wordt uitgedrukt in de term Gauss. Dit geeft eenvoudig gezegd de sterkte van de magneet aan. Besluit je een magneetontkalker te kopen? Houd dan rekening met de sterkte van de magneet. Een magneet boven de 500 Gauss schijnt een betere werking te hebben.

Neem tevens de volgende punten goed mee in jouw overweging:

  • de magnetische werking van de waterontkalker is niet onomstotelijk bewezen.

Het is niet wetenschappelijk bewezen is dat de magnetische waterontkalker daadwerkelijk kalkaanslag voorkomt. Er wordt met regelmaat getwijfeld aan de werking van een waterontharder met een magneet. Als deze niet optimaal werkt, ben je zelfs met een goedkopere kalkmagneet op het lange termijn duurder uit.

  • een magneetontkalker is minder duurzaam.

De kalkdeeltjes blijven in het water zitten. Er zullen daarom kalkdeeltjes uit de kraan komen of in de leidingen blijven zitten. Waar kalkdeeltjes zijn, ontstaat in de loop van de tijd kalkaanslag.

Dus met regelmaat moet je zelf bijvoorbeeld de douchekop, kraan of wasmachine ontkalken. Doe je dit niet dan vergroot je niet de levensduur van je huishoudelijke apparaten.

Er komt daarbij nog steeds kalk in het milieu terecht. De samenstelling van het water verandert namelijk niet.

  • niet de extra voordelen van zachter water

Doordat de hardheid van het water hetzelfde blijft, geniet je niet van de grote voordelen van ‘ontkalkt’ water. Er zal altijd wat kalk in de vaatwasser of wasmachine terecht komen. De kans op doffe glazen of het sneller slijten van kleding blijft bestaan.

Zacht water schijnt beter te zijn voor huid en haar. Dit voordeel heb je dan niet want je doucht namelijk nog steeds met hard water.

Meer weten?

Als je goed onderzoek doet op het internet naar waterontkalkers met magnetische werking dan is de kans groot dat je snel de bomen door het bos niet meer ziet. Er zijn veel aanbieders van magnetische waterontkalkers op de markt die allemaal toezeggen dat hun product het beste is.

Dit is ook de kracht van marketing. Het product wordt bekend en alom geprezen. Dit hoeft niet altijd te kloppen met de werkelijkheid. Daarom blijft het belangrijk zelf goed onderzoek te doen. Jij neemt uiteindelijk het besluit.

De aanschaf van een magnetische waterontkalker hoeft geen slechte keuze te zijn. Als je maar weet voor welk doel je de magneetontkalker wilt aanschaffen. In dit geval bestaat er geen goede of slechte koop. Jouw weloverwogen beslissing telt. Wie weet is de magnetische waterontkalker voor jouw huishouden bij uitstek de oplossing.

Praat erover met professionals, schrijf jouw wensen en verwachtingen op en lees de pagina “water ontharden met zout“, zodat je weet wat het beste bij jou past.