Water ontkalken met zout

Voor het ontkalken van het water is een andere mogelijkheid om een waterontkalker met zout te gebruiken.

Als de magneetontkalker niet voor jouw huishouden is weggelegd dan is de waterontkalker met zout een goede optie.

Hoe werkt een wateronthardingsapparaat met zout?

Hoe meer calcium en magnesium in het water des te hoger de hardheid van het water. Een wateronthardingsapparaat met zout gaat de hardheid van het water tegen door het verminderen van de kalkdeeltjes in het water. Zout is een essentiële grondstof om het water te ontharden. Hoe werkt dit precies?

Het water ontharden met zout gaat in verschillende stappen. Het water wordt pas aan het einde van het proces gespoeld met zout.

 1. Allereerst wordt het water onthard door middel van ionenwisseling. Het water wordt door een cilinder geleid. Deze cilinder is gevuld met harskorreltjes.
 2. De harskorrels fungeren als wachter. De magnesium- en calciumdeeltjes worden door de harskorrels opgenomen. Vervolgens worden deze deeltjes vervangen voor natriumionen.
 3. Als de harskorrels verzadigd zijn dan worden deze harskorrels gespoeld met zout.

Het proces begint weer opnieuw als het zout de harskorrels heeft gespoeld. Het spoelen met de pekeloplossing wordt aangeduid met regeneratie. Hier komt het woord ‘regeneratiezout’ vandaan.

Is natrium niet slecht voor de gezondheid?

Zacht water ontstaat omdat het natriumgehalte in het water wordt verhoogd. Is natrium niet schadelijk is voor de gezondheid? Het antwoord is ‘nee, het is niet schadelijk’. Natrium is net als calcium een magnesium een mineraal.

Alle mineralen zijn goed voor ons lichaam. Sterker nog, ons lichaam heeft behoefte aan deze mineralen. Zo levert natrium een belangrijke bijdrage aan de dagelijkse vochtregulatie in ons lichaam. Daarnaast is het goed voor de zenuwen en spieren in jouw lichaam.

Onze dagelijkse voeding bevat natrium. Dit bestanddeel kan je bijvoorbeeld terug vinden in het keukenzout. De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride.

Inname van mineralen kan totdat jouw lichaam verzadigd is. Krijgt jouw lichaam teveel zout binnen dan kan dit nadelige gevolgen hebben. Een hoge bloeddruk bijvoorbeeld.

Een waterontharder met zout is ongevaarlijk. Behoor je echter tot een risicogroep? Dan is het raadzaam om je goed voor te laten lichten over de hoeveelheid natrium wordt toegevoegd door de waterontharder.

Hoe hoger de hardheid van het water, des te meer natrium er aan het water wordt toegevoegd.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder met zout?

Waarom zou je voor een waterontharder met zout kiezen? Het blijft nagenoeg een overweging die jij moet maken. Goed onderzoek is het halve werk. Hier een drietal voordelen voor jou op een rij:

 • de hardheid van het water vermindert

Kalkaanslag is met deze waterontharder echt verleden tijd. Door de harskorrels en de spoeling met zout worden de magnesiumdeeltjes en calciumdeeltjes uit het water gehaald. Je zult ervaren dat het water zachter aanvoelt op de huid en lekkerder smaakt.

 • langere levensduur huishoudelijke apparaten en producten

Door onthard water worden scheermesjes minder snel bot. Huishoudelijke apparaten gaan langer mee en je gebruikt minder zeep of wasmiddel. Je zult ervaren dat dit flink wat kosten bespaart. De levensduur van jouw huishoudelijke apparaten wordt verlengd. Je geeft minder geld uit aan dagelijkse producten voor het huishouden.

 • Goed voor het milieu

Er wordt minder energie gebruikt door de huishoudelijke apparaten. Daarnaast stook je zuiniger. Dit heeft weer een lagere energierekening tot gevolg. Mooi toch?

Wat zijn de nadelen van een waterontharder met zout?

Goed onderzoek vereist ook te kijken naar de minpunten van een waterontkalker met zout. Heeft deze waterontkalker nadelen? Dat bepaal jij.

 • Je moet regelmatig het zout bijvullen.

Dit klinkt wellicht als een open deur. Het is goed om je hier bewust van te zijn. In tegenstelling tot de andere type waterontharders is zout onmisbaar in het reinigingsproces van deze waterontkalker.

Houd er rekening mee dat je het zout minstens één keer per maand moet verversen. Gemiddeld gebruikt een gezin van vier personen ongeveer 50 tot 100 kilo zout per jaar.

Overigens is het zout redelijk betaalbaar, Voor €12,50 heb je al een zak van 25 liter. De prijzen variëren uiteraard.

 • De waterontharder maakt geluid

Net als elk ander huishoudelijk apparaat maakt een waterontharder geluid. Bij de regeneratie, dus het moment dat de harsbolletjes met zout worden gespoeld, maakt het apparaat lawaai. Dit kan vervelend zijn. Zeker als de ontkalker spoelt in de nacht. Natuurlijk is dit afhankelijk van waar het apparaat staat geïnstalleerd.

 • De aanschaf van een waterontharder is een investering

Je moet er rekening mee houden dat de aankoop van een waterontharder niet goedkoop is. Jij weet wat jouw budget is. Voor de aanschaf van een waterontharder met zout moet je zeker tussen de €1000,- en €3000,- rekenen. Vergeet daarbij niet de eventuele installatiekosten. Die zijn hier niet bij meegerekend.

Wat is het beste zout voor een waterontkalker?

Het water in de waterontharder kan worden gespoeld met verschillende soorten zout:

 1. ingedampt zout dat wordt gewonnen uit de ondergrondse mijnen. Hier worden zouttabletten of zoutblokken van geperst.
 2. zeezout. Zoutkorrels of zoutkristallen worden van zeezout gemaakt.
 3. rotszout of gegranuleerd zout dat is verkrijgbaar in korrels.

Koop altijd regeneratiezout voor jouw waterontharder. Gebruik je een ander soort zout dan beschadig je de waterontharder. Er is een groot aanbod van regeneratiezout.

Hoe kies je het beste zout?

Dit is in eerste instantie afhankelijk van de waterontkalker die je hebt gekocht en wat de aanbieder je adviseert. Daarom is het goed om de handleiding eerst door te lezen. Hierin staat welke type zout wordt geadviseerd. Laat je vooraf ook goed informeren.

Aandachtspunten zijn:

 • kies niet voor het goedkoopste zout. Goedkoop is vaak duurkoop. De kwaliteit van duurder zout is beter omdat het zout zuiverder is.
 • verkleurt het zout? Dan heb je zout met een lage kwaliteit. Goed zout, in welke vorm dan ook, verkleurt namelijk niet.

 • zorg er in elk geval voor dat je geen twee verschillende soorten zout in de waterontkalker doet. Dit vermindert de kwaliteit van het water. Daarbij kan het de waterontharder ook schaden. Dat is zeker niet wat je wilt.
 • het is mogelijk om een onderhoudscontract bij de aankoop en installatie van de waterontharder af te sluiten. Vraag voor de zekerheid na of het verplicht is met één type zout te spoelen. Het komt voor dat dit bij de contractvoorwaarden hoort.

Voor welk zout je ook kiest: het verzadigingspunt is altijd rond de 360 gram per liter. Je verbruikt daarom evenveel zout aan kristallen dan zout in tabletvorm.