Waterleidingen ontkalken, zo doe je dat

Veel mensen hebben in hun huis last van kalk in de waterleidingen. Dit kan erg vervelend zijn, zeker als er deeltjes loskomen en dit in de huishoudelijke apparaten tot verstopping leidt of de apparaten zelf te veel verkalkt raken.

De waterleidingen ontkalken heeft veel voordelen, zo hebben je huishoudelijke apparaten een langere levensduur, maar ook heb je minder schoonmaakwerk als het gaat om bijvoorbeeld de tegels in de douche waarop vaak kalkaanslag komt. Maar hardnekkige kalkaanslag kan zelfs de energierekening beïnvloeden tot wel 60%. Dus jouw waterleidingen ontkalken, zo doe je dat.

Dit zijn de nadelen van hard water

Kalk brengt meer schadelijke effecten met zich mee dan je in eerste instantie zou denken. De waterkwaliteit is namelijk minder op het moment dat er veel kalk in het water zit. We noemen dat ook wel hard water. De nadelen hebben niet direct invloed op de gezondheid, al kunnen mensen met eczeem meer last hebben van irritaties door hard water, maar de voordelen zitten hem vooral in de waterleidingen en producten die water gebruiken.

Een kleine opsomming van nadelen van hard water:

  • Apparaten die water gebruiken, zoals wasmachines, koffiezetapparaten, waterkokers maar ook de cv-ketel hebben een kortere levensduur als er kalk in het water zit.
  • In het geval van koperen leidingen kunnen deze bij te veel kalkaanslag corroderen.
  • De smaak van producten waarin veel water zit verwerkt, zoals koffie, thee en limonade, smaakt vaak bitter.
  • Het rendement van water gebruikende apparaten gaat achteruit, waardoor zowel je energierekening hoger kan uitvallen als dat het tevens slecht is voor het milieu.
  • Apparaten en waterleidingen kunnen op den duur verstopt raken door de kalkaanslag.
  • Bij te veel verkalking in je wasmachine werkt het wasmiddel minder goed.
  • Te veel kalk kan voor slijtage zorgen aan kleding die gewassen wordt in de wasmachine met hard water.
  • Een geïrriteerde en droge huid kan de oorzaak zijn van te veel kalk in het water waarmee bijvoorbeeld gedoucht wordt.
  • Als je oppervlaktes schoonmaakt met water waarin kalk zit heb je kans om vlekken te krijgen omdat de kalk als het ware ‘neerslaag’ op de oppervlakte.

Al is bovenstaand rijtje een kleine opsomming, hoe dan ook zijn er tal van voordelen om jouw water te ontharden en dus jouw waterleidingen ook te ontkalken.

Hoe verwijder je kalk uit de waterleiding?

Er bestaat helaas geen wondermiddel waarmee je in één keer al de kalkaanslag uit je waterleiding kan verwijderen. Je kunt ervoor kiezen om de leidingen volledig te vervangen, maar dit is een tijdrovend en dure klus. Een andere optie is om een waterverzachter, ook wel een waterontharder genoemd, aan te schaffen waarbij de kalk geleidelijk uit je leidingen wordt gefilterd en vanaf het moment van gebruik nergens meer zich kan opbouwen.

Afhankelijk van jouw woonplaats is er een verschil in hardheid in het water. De hardheid wordt uitgedrukt in Duitse hardheid met de afkorting ‘Dh’. Je kunt bij jouw waterleverancier navragen wat de hardheid is en kijken of er al sprake is van zacht water. Over het algemeen is in de zuidelijke en oostelijke provincies sprake van harder water ten opzichte van de andere delen van Nederland. Ondanks dat er sprake is van zacht water kan er nog steeds kalkaanslag zich ophopen in waterleidingen en kan het aan te raden zijn om te streven naar een volledige kalkfiltering uit het water.  

Een kalkfilter of waterontharder kiezen?

Er zijn twee mogelijkheden om de waterleiding te ontkalken, namelijk via een kalfilter of via een waterontharder. Een filter wordt direct aangesloten op de waterleiding, direct na de watermeter. Zo voorkom je dat er nog kalkrijk water door de leidingen stroomt en op den duur zal de kalkaanslag in de leidingen verminderen en uiteindelijk verdwijnen. De kalkaanslag lost namelijk op in het kalkvrije water, waardoor je het op termijn eigenlijk wegspoelt.

De andere mogelijkheid is om een waterontharder te kiezen. Praktisch gezien is het effect hetzelfde, waarbij er een wijziging in kristalstructuur plaats vindt die in het water zitten. Dit apparaat werkt veelal door een harscilinder waarbij ionen in het water worden omgezet en niet direct worden gefilterd. Je hebt vele soorten en maten waterontharders, van magneten tot compacte tot duplex ontharders waarbij er veel mogelijkheden zijn om het comfort te verbeteren zodat je én geen kalk meer in jouw water hebt én niet onnodig zonder water zit als het apparaat zichzelf schoonmaakt.

Jouw waterleidingen ontkalken is dus om veel redenen van groot belang, maar het voorkomen is misschien nog wel belangrijker. Want je hebt er niets aan als ze schoon zijn en direct erna bouwt de kalkaanslag zich weer op, met alle nadelen van dien. De manier waarop jij jouw waterleidingen gaat reinigen is afhankelijk van de hardheid van het water in jouw regio en het ongemak wat je op dit moment ervaart van kalkaanslag, maar hoe dan ook verbeter je de levensduur van jouw water gebruikende producten als je ervoor kiest om de waterleidingen te ontkalken en ontkalkt te houden.