Waterontharder installeren gids

Het aanschaffen van een waterontharder kost een hoop geld en voor de installatie moet je nog eens een extra bedrag neer tellen. Voor de handige mensen onder ons is het een overweging waard om de waterverzachter zelf te installeren. Zo kun je op de kosten besparen en heb je een leuke klus voor erbij.

Wat is een waterontharder eigenlijk?
In vrijwel elk leidingwater zit een bepaalde hoeveelheid kalk die uitgedrukt worden in Duitse hardheid, afgekort Db. Hoe hoger het getal is, hoe meer kalk er in het water zit en hoe minder kalk erin zit hoe lager het getal is. De nadelen van kalk kunnen groot zijn, zoals veel schoonmaakwerk maar ook koffiezetapparaten en waterkokers die een kortere levensduur hebben omdat de kalkaanslag te hardnekkig is geworden.  

Als je water wilt ontharden, oftewel kalkvrij wil maken, dan kun je dat doen door middel van een waterontharder. Door middel van (meestal) onthardingszout wordt er via een cilinder in het apparaat de kalk onttrokken uit het water en komt er zacht water uit de kraan. Los van de al genoemde voordelen is een ander voordeel dat het water ook lekkerdere en minder bitter smaakt als het zacht is, dus je sneller een glas water zult pakken.

Een waterontharder installeren doe je in zes stappen

Om een waterontharder succesvol te installeren heb je zes stappen nodig van begin tot eind. Als je deze zes stappen zelf kunt uitvoeren heb je geen monteur nodig. Mocht je na het lezen van dit artikel twijfelen, schakel dan een erkende installateur in.

Stap 1: Waar plaats je de ontharder?

De beste plek om hem te plaatsen is een garage, een berging of de kelder. Zo zie je de waterontharder niet elke dag, kun je er eenvoudig bij en heb je ook zo min mogelijk last van geluidsoverlast als hij zichzelf schoonmaakt.

Een aantal eisen waaraan de locatie moet voldoen is dat hij niet dicht bij een warmtebron wordt geplaatst, hij mag niet bevriezen en er moet een afvoer beschikbaar zijn.

Stap 2: Een bypass installeren

Naast het installeren van de ontharder zelf moet er ook een zogenaamde ‘bypass’ geïnstalleerd worden. Als erom welke reden dan ook geen gebruik kan worden gemaakt van de waterontharder, dan moet er een alternatieve route zijn voor het water. Als je die bypass niet maakt kan het zijn dat er bij een defect helemaal geen water meer uit de leiding komt en dat is ongewenst.

Je kunt een bypass monteren door de hoofdkraan af te sluiten, een stuk leiding te verwijderen waar de bypass moet komen, de bypass te installeren op de leiding, het watercircuit te sluiten en vervolgens het water weer aan te sluiten.

Stap 3: Het aansluiten van de ontharder

Er zijn twee aansluitingen die gedaan moeten worden voordat het apparaat kan functioneren. De aanvoerslang moet op de bypass aangesloten worden en de andere slang moet op de leidingen naar de woning worden geplaatst waardoor het zachte water kan stromen.

Stap 4: De afvoer aansluiten

Als vierde stap moet de afvoer worden aangesloten vanaf het apparaat naar de afvoer zelf. Tijdens het schoonmaken, ook wel ‘regenereren’ genoemd wordt er zout pekelwater door de cilinder gespoeld om deze te neutraliseren. Het water dat vrij komt is vies en bevat zout, welke door de afvoer weggevoerd moet worden naar het riool.

Maak bij het aansluiten altijd gebruik van een sifon zodat rioolgassen kunnen worden tegengehouden en ontploffingen worden voorkomen.

Stap 5: Sluit de overloopaansluiting aan

Elke waterontharder heeft een overloopaansluiting dat als er te veel water wordt toegevoerd dit niet voor wateroverlast zorgt, maar tijdig kan worden afgevoerd. Sluit in deze stap de overloopslang aan op de afvoer die richting het riool loopt.

Stap 6: Start de waterontharder op

Je moet voorkomen dat er een vacuüm ontstaat in het apparaat, waardoor er een vaste routine is om hem daadwerkelijk op te starten. Allereerst open je de waterkraan bij de bypass en sluit je de aanvoerkraan en afvoerkraan af. Spoel eerst het circuit door omdat er mogelijk lucht in de leidingen kan zitten. Open vervolgens een aftapkraan en sluit de bypasskraan zodat de druk weg valt. Open vervolgens de aanvoerkraan en tegelijkertijd de afvoerkraan via een geleidelijke manier.

Het waterniveau in het apparaat moet altijd tenminste één centimeter boven het zoutniveau zitten anders zit er niet genoeg water in het apparaat en kan hij niet goed functioneren.

Als je een beetje verstand hebt van deze technieken is het niet heel ingewikkeld om een waterontharder zelf te installeren en kun je met behulp van deze gids de aansluiting zelf regelen. Mocht je toch twijfelen in een of meerdere stappen, vraag dan een erkende installateur of hij de installatie in orde wilt maken.

Je kunt namelijk beter geld uitgeven en zorgen dat het goed is geïnstalleerd, dan dat er iets niet goed gaat en je hele vloer blank staat met alle gevolgen van dien.