Waterontharder kopen, hier moet je op letten

Sta je ook vaak te boenen en te schrobben om die kalkaanslag overal van verwijderd te krijgen? Of het nu je koffiezetautomaat is, de waterkoker, de douchekop of de douchetegels.

Kalk verwijderen is vaak een klus, zeker als er een wat dikkere laag zit. Een waterontharder kopen is de oplossing voor dit probleem. Een andere naam voor dit apparaat is een waterverzachter waarbij het woord al aangeeft wat hij doet: water zacht maken. Hierdoor ontstaat er geen kalkaanslag meer en dat scheelt je een hoop boenwerk maar ook hebben je huishoudelijke apparaten een langere levensduur. Er zijn veel soorten en maten te koop en er zitten verschillen in, hier moet je op letten.

Verschillende types waterontharders

Er zijn verschillende types op de markt waaruit je kunt kiezen. Er zijn bijvoorbeeld magnetische ontharders, maar ook waterontharders met filters waarbij je kan kiezen tussen met of zonder zout. Daarnaast zijn er compacte modellen en modellen met dubbele cilinders.

Een magnetische ontharder

De methode om via een magneet het water te ontharder heeft zijn voor- en nadelen. De magneet haalt namelijk niet de kalk uit het water maar veranderd de structuur van het water waardoor er geen aanslag in de leidingen zal komen. Je kan de magneten om de leidingen heen klemmen en dat heeft dan voldoende werking om in die zone het kalkprobleem op te lossen. Daarmee is de werking van een magnetische ontharder ook gelijk een nadeel omdat deze maar slechts werkt in de regio waar hij is geplaatst en niet over de gehele leiding.

Een omgekeerde osmose ontharder

Voor professionele doeleinden worden ontharders gebruikt die werken op omgekeerde osmose. Onder hoge druk wordt door een aantal filters het water gespoten via een halfdoorlatend membraan en zo wordt de kalk eruit gefilterd. Omdat er sprake is van meerdere filters en een werking onder hoge druk, is er veel onderhoud nodig aan dit type ontharder. Om die reden wordt dit type alleen industrieel gebruikt.

Ionenuitwisseling-ontharder

Het type waterontharder met zout werkt met ionenuitwisseling en zorgt door middel van een harscilinder of cilinders dat de calcium en magnesiumionen in het water omgewisseld worden naar natriumionen. Dit is een scheikundige omzetting die van jouw water een zacht en lekker smakend water maken die ook nog eens jou een hoop schoonmaakwerk bespaard. Dit is het type ontharder dat op dit moment het meest gebruikt wordt.

Er zijn ook modellen van een ionenuitwisseling zonder zout waarbij de kalk zich niet aan de leidingen kan hechten en wordt afgevoerd. De kalk wordt dus niet daadwerkelijk uit het water gehaald, maar door de ionenuitwisseling wordt ervoor gezorgd dat de leidingen kalkvrij blijven.

Kies het volume dat bij jou past

Het volume van waterontharders zijn wisselend en het is belangrijk om de juiste te kiezen daarin. Ben je een éénpersoonshuishouden en gebruik je niet heel veel water, dan heb je een kleinere capaciteit nodig in jouw ontharder. Ben je een groter gezin met bijvoorbeeld kinderen, dan is het verstandig om een ontharder te kiezen met meer volume.

De capaciteit zit hem in het moment dat jouw ontharder ‘verzadigd’ is. Door het omzetten van de ionen raakt op een gegeven moment het filter van het systeem verzadigd en moet deze gereset worden.

Dat wordt ook wel ‘regenereren’ genoemd. Als je veel water gebruikt en je hebt een kleine capaciteit, dan moet jouw systeem dus vaak regenereren en kun je in de tussentijd geen water gebruiken. Dit is niet comfortabel als je bijvoorbeeld en de afwas wil doen en wilt douchen. Om die reden is het verstandig om te zorgen voor de juiste capaciteit ontharder die bij jouw huishoudsamenstelling past.

Maak de keuze tussen een mechanisch of elektrisch apparaat

Als je kiest voor een mechanische ontharder dan wordt op een bepaalde tijd standaard jouw ontharder gereinigd. Dit houdt in dat ook al zit de ontharder niet vol dat hij toch gereinigd wordt en als hij in theorie wel vol zou zitten hij dus het laatste deel van jouw watervraag niet ontkalkt. Dit kan voordelen hebben als je bijvoorbeeld een vaste hoeveelheid water verbruikt in een bepaalde periode en bijvoorbeeld ’s nachts helemaal niets waardoor je een mooi tijdvak hebt om hem te laten regenereren.

In andere gevallen waarbij er meer wisselende factoren zijn, dan is een elektrische ontharder aan te raden juist omdat deze zich schoonmaakt als het daadwerkelijk nodig is. Zo verbruik je niet onnodig het zout in de machine of zit je ineens toch met kalkrijk water in je leidingen.

Een waterontharder kopen, hier moet je op letten voordat je daadwerkelijk over gaat tot de aanschaf. Het is een zeer prettig apparaat dat je in veel opzichten kan helpen binnen het huishouden, maar die ook afgestemd moet worden op jouw situatie en die voor iedere situatie zijn eigen specificaties nodig heeft.