Waterontharder magneet, hoe werkt dat?

Een waterontharder in je eigen woning wordt steeds populairder. Op professioneel vlak wordt deze al jaren gebruikt, maar in onze eigen huis willen we hier ook steeds vaker gebruik van maken.

Hard water bevat veel kalk en smaakt daardoor minder lekker maar beschadigd ook apparatuur en leidingen. Door het ontharden van het water haal je vrijwel alle kalk eruit, waardoor je een veel lekkerdere smaak krijgt als je gewoon een glas water wilt drinken en het is nog eens beter voor je water gebruikende apparatuur. In beginsel kan gezegd worden dat hard water niet per definitie ongezond is, maar dat we gelet op de smaak en de huishoudelijke apparaten toch de hardheid eruit willen halen.

Welke soorten waterontharders zijn er?
Er zijn drie soorten waterontharders op dit moment op de markt, namelijk via ionenuitwisseling, omgekeerde osmose en door middel van een magneet. Het model met de ionenuitwisseling wordt het vaakst aangeschaft en is daardoor ook de bekendste. Bij waterhardheid vanaf 12 dH, ook wel Duitse hardheid genoemd, wordt een waterontharder aangeraden. Hieronder vind je uitleg over de verschillende soorten.

Waterontharder door middel van ionenuitwisseling

Dit type ontharder werkt met harskorrels in en cilinder die de calcium- en magnesiumionen uit het water omwisselt voor natriumionen. Deze scheikundige omzetting maakt heel eenvoudig van jouw harde water een heerlijk drinkbaar zacht geheel die ook nog eens vriendelijk is voor al je apparaten.

De harskorrels bevatten ionen en door middel van het water hier langs laten lopen wordt het kalk en magnesium aan zich gebonden. De natriumionen worden afgegeven weer aan het water, waardoor je eigenlijk kalkvrij water hebt. Op een gegeven moment raken de ionen in het harsfilter verzadigd en moet hij gereinigd worden, dit doet hij zelf veelal door middel van zout.

Het zout neutraliseert de ionen weer waardoor de verzadiging wordt opgeheven. Het neutraliseren heet ook wel ‘regenereren’ en kan zowel op tijd als op watervolume worden afgesteld, afhankelijk van het type waterontharder door middel van ionenuitwisseling die je aanschaft.

Waterontharder door middel van omgekeerde osmose

Als er omgekeerde osmose wordt toegepast op jouw water dan wordt het leidingwater onder hoge druk door meerdere filters gespoten en door een halfdoorlatend membraan geleid. Hierbij worden naast de kalk ook andere verontreinigingen, zouten en mineralen eruit gefilterd.

Dit type filter wordt om het hoge filtergehalte daarom veel in de industrie gebruikt en niet bij de mensen thuis. Daarbij vragen dit type ontharders meer onderhoud omdat de filters regelmatig schoongemaakt en vervangen dienen te worden.

Waterontharder door middel van een magneet

Als je water gaat ontharden via een magneet dan wordt het leidingwater via sterke magneten schoon getrokken, oftewel de waterontharder magneet. Je klemt deze magneten om je leidingen heen en dat heeft dan een positief effect op het kalkgehalte in jouw leidingwater.

De samenstelling van het water veranderd niet, maar het kalkgehalte kan wel dalen door het magnetische veld dat erop is uitgeoefend. Daarnaast kan het kalk door de veranderende spanning in het water niet in je leidingen aanslag veroorzaken, maar spoelt volledig mee je kraan uit.

Er zijn namelijk ook computer aangestuurde magneten die je kunt aanschaffen, waardoor ze volledig onderhoudsvrij zijn. Het comfort wordt daardoor nog groter.

Goedkoop in aanschaf

De waterontharder magneet is goedkoper in aanschaf dan de bekende ionenuitwisselaar. De prijzen van een gemiddelde waterzachter op basis van ionenuitwisseling beginnen bij zo’n 150euro en lopen al snel op. Voor een magneet-uitvoering kun je met een klein budget voor 20euro al uit de voeten. Voor beide uitvoeringen geldt dat je nog aanvullende kosten hebt, zoals de montage- en installatiekosten. Let goed op dat als je de installatie laat doen dat er geen verborgen kosten zijn.

Het monteren van een ontharder met ionenuitwisseling is over het algemeen duurder dan een ontharder met magneten. Vraag als je twijfelt vooraf een offerte voor beide situaties op om te kijken hoe de prijsverhoudingen liggen en wat in jouw situatie de beste keuze is.

Daarbij kun je er vanuit gaan dat een magnetische ontharder zo’n 15 jaar mee gaat bij goed onderhoud. Een ionisch-model gaat ongeveer 20 tot 25 jaar mee, maar de werking wordt in de loop van de jaren wel minder.

Zo installeer je de waterontharder magneet

Als je er zelf voor kiest om de waterontharder magneet zelf te installeren, is een beetje handigheid voldoende en kan je kosten besparen. De magneet moet zo dicht mogelijk bij de kraan op de waterleiding worden geplaatst, zowel bij een keukenkraan maar denk ook aan de toevoerkraan van de wasmachine.

De beste keuze is echter om de magneet te laten installeren door een erkend installateur, zodat het nooit fout gemonteerd kan worden.

Waterontharder magneet moet je dus om deze redenen aanschaffen

Er zijn altijd voor- en nadelen te bedenken, voor elk product. Maar de waterontharder magneet heeft absoluut meer voor- dan nadelen. De aanschaf is relatief goedkoop ten opzichte van klassieke modellen, daarnaast is het onderhoudsvrij en snel te installeren omdat deze eenvoudig op de waterleidingen wordt gemonteerd.

Ondanks dat het kalk nog steeds uit je kraan komt en er niet wordt uitgefilterd, smaakt het water anders doordat de opbouw van het water anders is en het effect op de aanslag is vaak het enige wat we nodig hebben als we overwegen een ontharder aan te schaffen.