Waterontharder met zout, handige tips

Kalkaanslag is hardnekkig en er zijn tegenwoordig veel oplossingen en schoonmaakmiddelen om dit tegen te gaan. Maar hoe fijn is het als je het kan voorkomen? Het boenwerk op kalk vraagt veel energie en jouw huishoudelijke apparaten gaan minder lang mee door de kalkaanslag die zich ophoopt.

Een waterontharder met zout kan een oplossing zijn om kalkproblemen te voorkomen in plaats van op te lossen. Hieronder vindt je enkele handige tips.

Hierom moet je een waterontharder met zout aanschaffen

Een waterontharder heb je in de varianten met en zonder zout. Een ontharder zonder zout haalt niet echt de kalk eruit, maar veranderd de structuur van het water waardoor de kalk niet in de leidingen achter blijft. Als je kiest voor een waterverzachter met zout dan wordt het kalk gefilterd uit het water door te ioniseren. Als het filter verzadigd zit maakt hij zichzelf schoon door middel van regeneratie.

De voordelen van een ontharder is divers. Hieronder een aantal voordelen waarom je absoluut over moet stappen op zacht water uit jouw kraan.

 • Onthard water smaakt veel lekkerder en zachter.
 • Mensen met eczeem hebben door zacht water minder last van uitslag.
 • Je bespaart op je waterverbruik.
 • De kalkaanslag in apparaten is verleden tijd waardoor ze langer mee gaan.
 • Je bent minder tijd kwijt aan het schoonmaken en verwijderen van kalkaanslag.
 • Je wasgoed blijft zachter en je hebt daardoor minder wasverzachter nodig.

Maak een goede keuze die bij jou past: mechanische of elektrische ontharder

Het proces waarmee het water wordt onthard is bij zowel de mechanische als elektrische hetzelfde, alleen is de werking van het systeem anders. Als je kiest voor een mechanische installatie dan werkt deze op een tijdschakelaar en zal hij zichzelf op een vast tijdstip regenereren, oftewel schoonmaken zodat het filter weer klaar is voor een nieuwe lading filterwerk.

Een elektrische ontharder houdt zich niet vast aan één tijdstip maar kijkt naar het volume van het water na het filteren. Als na het filteren het volume groter wordt, dan wordt er minder kalk uit gefilterd en moet hij schoongemaakt worden.

Een elektrische ontharder is over het algemeen wel duurder dan een mechanische, juist omdat je meer comfort mogelijkheden hebt. Het hangt van jouw situatie af of de meerprijs het waard is om te kiezen voor comfort.

De kosten per jaar zijn beperkt als je kiest voor de ontharder met zout

Er zijn ook waterontharders zonder zout die dus de structuur veranderen maar niet de kalk uit het water haalt. Onder aan de streep zijn ontharders zonder zout altijd goedkoper dan met zout, want zout moet aangeschaft worden. Het zout moet namelijk eens in de zoveel tijd worden bijgevuld, maar al met al zijn de kosten beperkt. Afhankelijk van jouw gezinssamenstelling zijn de kosten voor het zout ongeveer 30 a 60euro per jaar.

Nog een aantal algemene tips voor de aanschaf van een waterontharder

Een aantal algemene tips zijn nog van toepassing als je een waterontharder gaat aanschaffen. Hieronder zijn ze opgesomd.

 • Als je ruimte hebt koop een duplex-model dan heb je nooit een interval van je watergebruik. Een simplex-model kan geen water ontharden tijdens de regeneratie, terwijl een duplex dat wel kan.
 • Voeg op tijd onthardingszout toe om te voorkomen dat je alsnog kalk in je leidingen krijgt. Ongeveer elke twee maanden moet er zout toegevoegd worden aan het systeem om goed te kunnen blijven draaien.
 • Elke machine heeft onderhoud nodig, dus ook een waterontharder met zout. Je kunt dit zelf uitvoeren of laten doen. In elk geval verlengd goed onderhoud de levensduur van ook dit apparaat.
 • De duurdere waterontharders zijn kwalitatief vaak van betere kwaliteit in de basis en hebben doordat ze minder makkelijk kapotgaan een langere levensduur.
 • Een tweedehands aankoop kan een prima keuze zijn, zeker als er goed onderhoud is uitgevoerd. De prijzen zijn vele malen lager, terwijl de werking niet anders is dan bij een nieuwe.

Vergelijk verschillende waterontharders en installateurs

Zoals bij veel aankopen die je doet, is het verstandig om zowel het product als de installateurs te vergelijken. Het product kan bij verschillende aanbieders een andere prijs hebben, maar ook kan een model ouder of nieuwer net het verschil maken in prijs, terwijl de specificaties voor jou voldoende zijn om aan je wensen te voldoen.

Daarnaast zit er vaak veel verschil tussen de verschillende installateurs. Het is sowieso verstandig om een installateur in te huren die erkend is, maar vergelijk ook zeker de prijzen. Er kan verschil zitten in aanrijkosten, maar ook in uurtarief. Het is aan te raden om minstens drie offertes aan te vragen voor een goed beeld.

Als je een waterontharder met zout wil aanschaffen kun je met bovenstaande tips goed uit de weg. Maak een keuze die bij jou en jouw gezinssamenstelling past, zodat je achteraf geen spijt krijgt van je aankoop. Laat bijvoorbeeld het apparaat installeren door een erkend installateur, maak een bewuste keuze voor een mechanische of elektrische waterontharder en zorg dat je jaarlijks onderhoud uitvoert om de levensduur van jouw ontharder te optimaliseren.