Waterontharder vergelijken, let op deze verschillen

Je denk erover na om een waterontharder te kopen en je wilt ze vergelijken, let op deze verschillen. De ontharders verschillen in kosten, capaciteit en aansturing en is het is verstandig om een weloverwogen keuze te maken zodat je niet achteraf spijt krijgt van jouw aankoop omdat hij je wensen niet of onvoldoende vervuld.

Onthardingssystemen zijn er met of zonder zout

Veelal wordt er gekozen voor onthardingssystemen met zout toevoeging, maar ze bestaan ook zonder zout. Deze worden ook wel de systemen zonder afvoer genoemd. Door middel van een speciale techniek zorgen ze ervoor dat het kalk zich niet kan hechten aan de leidingen, maar ze halen het kalk niet uit het water.

De onthardingssystemen met zout hebben een speciale harscilinder ook wel de ionenwisselaar genoemd. In de cilinder zitten harskorrels die magnesium- en kaliumionen omwisselen naar natriumionen in het water. Na enige tijd raakt het cilinder verzadigd en moet dan zelf ontkalkt worden met zout water. De technische naam voor dat proces is ‘regenereren’ en kan via een elektronische of mechanische weg worden gedaan.

Binnen de systemen met zout kun je ook nog kiezen uit simplex of duplex modellen waarbij er één of twee wisselaars zijn, compacte of duo uitvoeringen, waarbij de compacte versie het zoutvat in het apparaat zit, een droog of nat zoutvat en een hardheidsregelaar. De opties zijn divers, kijk dus goed naar wat binnen jouw wensen en behoeften past en wat bijvoorbeeld op het gebied van ruimte haalbaar is.

Een elektronische of mechanische aansturing

Een elektronische aansturing werkt op volume en wordt het regeneratieproces gestart op basis van het volume van het water dat onthard is. Als uit het systeem blijkt dat het volume te veel toeneemt dan wordt er te weinig kalk uit het water gefilterd en moet het systeem eerst zichzelf dus regenereren.

Als je kijkt naar een mechanische aansturing dan kun je elektriciteit besparen omdat deze op waterdruk werken en niet op elektra. De mechanische ontharders werken op tijd en zullen op een vast tijdstip zichzelf regenereren.

Het volume van ontharders zijn verschillend

Afhankelijk van jouw waterverbruik en de waterhardheid is het nodig om een ontharder aan te schaffen die voldoende capaciteit heeft. Deze twee factoren samen bepalen hoe snel de ionen in jouw ontharder verzadigd raken en hoe vaak er dus geregenereerd moet worden. De hoogte van het volume dat de waterontharder aan kan betekent dat er dus in verhouding minder gespoeld hoeft te worden als je veel water gebruikt en/of een hoge waterhardheid hebt. Controleer dus hoeveel water je verbruikt, de waterhardheid van jouw water en de capaciteit van de ontharder voordat je over gaat tot de aanschaf.

De prijen lopen uiteen

Voor elk budget is er een waterontharder beschikbaar. De prijzen lopen veelal uiteen van 1000euro tot 2500euro exclusief BTW en plaatsing. Over het algemeen is een mechanische uitvoering met zout minder kostbaar dan een elektrische en deze verbruikt ook nog eens geen elektra.

Voor ontharders zonder zout kun je kiezen tussen onder andere een magneet of met polyfosfaten of Co2-injectie of met zinken anodes. De goedkoopste ontharders zijn niet altijd de beste, maak dus een goede afweging op basis van jouw wensen en neem daarin ook zeker het volume mee dat je nodig hebt.

Welke waterontharder is zuinig?

De meest zuinige ontharders zijn de mechanische waterontharders zonder zout. Deze gebruiken namelijk geen stroom én geen zout. De effectiviteit is dus wel anders omdat ze niet feitelijk het zout uit het water halen en je dus geen zacht water krijgt, maar de aanslag van de kalk in je leidingen wordt voorkomen.

Als je voor een zuinige waterontharder met zout wilt gaan kijk dan naar het effect van de zuinigheid die bij jou van toepassing is. In sommige gevallen is de mechanische zuiniger en in andere gevallen de elektrische. De mechanische ontharder verbruikt geen stroom maar maakt hoe dan ook zichzelf op een vast tijdstip schoon en dit kan zowel voordelig als nadelig zijn. Terwijl het stroomverbruik bij een elektrische juist een nadeel kan zijn. Over het algemeen geldt de regel dat als je weinig water verbruikt de elektrische vaak zuiniger is omdat hij zichzelf niet onnodig schoon hoeft te maken.

Let op welke waterontharderopbouw je kwijt kunt

Voor elke woning en elke toepassing geldt dat er andere mogelijkheden zijn om de waterontharder wel of niet weg te werken. Kijk goed welke ruimte je hebt en wilt besteden aan het plaatsen van een ontharder. Je kunt hem aan een wand plaatsen, bijvoorbeeld in de kelder en dan kun je kiezen voor een duo model waarbij het zout eenvoudig is bij te vullen van buitenaf.

Een andere optie als er minder ruimte is dan kun je hem ook in een kast installeren. Je kunt bijvoorbeeld een compact model aanschaffen waarbij het zoutreservoir in de ontharder zit en zo minder ruimte in neemt. Deze modellen hebben vaak wel iets minder capaciteit, maar zijn wel praktischer om in een kast weg te werken.

Als laatste zijn er modellen die je onder een schap kunt plaatsen en het zoutreservoir openen via een kantelende klep. Dit type wordt vaak gebruikt voor huishoudens tot twee personen waarbij er in verhouding niet veel water wordt gebruikt.

Een waterontharder vergelijken let op deze verschillen die hierboven besproken zijn om te voorkomen dat het een aankoop wordt waar je spijt van krijgt. Voor elke behoefte is er wel een passende waterverzachter te vinden omdat het aanbod inmiddels groot is, maar je moet wel de tijd nemen om een goede keuze te maken die bij jou situatie past.